Koulutusviennin vastustaminen vaaliteemana

Vihreät julkistivat vaaliteemansa ja ilolla huomasin heidän tavoitteenaan olevan kahdensadantuhannen uuden työpaikan luominen. Valitettavasti seuraava tavoite olikin edellisen kanssa jo pahasti ristiriidassa. Teemana oli ehdoton ei lukukausimaksuille. Tulkitsin tämän tarkoittavan myös vihreiden viimesyksyistä kantaa, jonka mukaan suomalaista korkeakoulutusta ei saa viedä maksua vastaan ulkomaille.

Pelkään pahoin, että tätä asiaa ei vihreissä ole mietitty puolueen arvojen eikä puolueen jäsenkunnan etujen kannalta ihan loppuun asti. Käsittääkseni lukukausimaksuja vastustetaan vihreissä lähinnä sen takia, että ulkomaalaisille suunnatut lukukausimaksut olisivat jotenkin ensiaskel kohti suomalaisille asetettavia lukukausimaksuja. Se että edellinen tässä johtaisi seuraavaan on kuitenkin suhteellisen epätodennäköistä. Sen sijaan on täysin varmaa, että ulkomaalaisille asetettujen lukukausimaksujen vastustaminen johtaa huomattavien vientitulojen saamatta jäämiseen Suomessa.

Miten suurista tulosta saattaisi olla kysymys? Ison-Britannian koulutusvienti on 22,4 Mrd € ja Uuden-Seelannin koulutusvienti on 1,72 Mrd €. Jos nämä suhteutetaan Suomen väkilukuun maamme koulutusvientituotot olisivat noin 2 Mrd Euroa. Tällä summalla työllistettäisiin mm. kaikki Suomen 40.000 akateemista työtöntä. Arvelisin juuri vihreiden kannattajakunnan hyötyvän tästä kaikkein eniten.

Koulutusviennin aloittaminen olisi myös sosiaalisesti hyvin perusteltua. On vaikea keksiä eettisesti kestävämpää vientituotetta kuin ihmisten kouluttaminen. Kahden miljardin vientituloilla voisimme kouluttaa moninkertaisesti sen määrän ulkomaalaisia, jonka nyt koulutamme suomalaisten veronmaksajien rahoilla. Koulutettaviksi ulkomaalaisiksi voitaisiin myös jatkossa valita aidosti vähäosaisia, esimerkiksi kehitysmaiden kansalaisia. Nythän ulkomaalaisten opiskelijoiden valinnassa ei käytetä lainkaan tarveharkintaa ja ilmaiseksi koulutettavat saattavat olla varakkaampia kuin ne 80 prosenttia suomalaisista veronmaksajista, jotka rahoittavat Suomen valtionyliopistoja saamatta itse opiskella niissä.

Minusta vihreät tekevät tässä arvojensa ja jäsenistönsä kannalta yksinkertaisesti huonon vaihtokaupan.

Kari Jääskeläinen

 

Kari Jääskeläinen

Kommentit

Vastaa