Mietityttääkö sinua jälkikasvusi tulevaisuus?

12.02.2015 | Katariina Nuotio

Me vanhemmat joudumme usein miettimään kahdesti ennen kun puutumme nuorisomme asioihin. On vaikea purra kieltään ja olla antamatta hyvää tarkoittavia neuvoja, sekä antaa heidän tehdä omat valintansa, onhan meillä sentään apuna jo vuosikymmenten kokemusten tuoma viisaus.

Täytyy kyllä nostaa hattua nykynuorisolle: loputtomassa informaatiotulvassa navigointi, ja kaiken tuon tiedon käsittely samaan aikaan kun oppii käsitteet, teoriat ja niiden soveltamisen, on toisen mittaluokan haaste kuin meidän aikanamme. Ylioppilaskirjoituksiin valmistauduttiin lukemalla oppikirjoja, ja jos halusi pärjätä oikein hyvin, opettaja neuvoi seuraamaan ajankohtaisaiheita Hesarista.

Abin äitinä oma katseeni on kauempana: mitä kirjoitusten jälkeen? Mistä paikka maailmassa löytyy? Mistä energiaa valmistautua vielä yliopistohakuihinkin? Useimmat tsemppaavat pääsykokeisiin usean vuoden peräkkäin onnistumatta niissä. Inttikin pitäisi suorittaa ja se näyttää tapahtuvan vasta parin vuoden kuluttua, kun aiemmin ei pääse sisään.

Onneksi minulla on tiedossani vaihtoehto – HELBUS, johon voi hakea matalalla kynnyksellä ympäri vuoden. Valintakoetta ei ole, vaan nuoren pitää pohtia tulevaisuudensuunnitelmiaan ja motivaatiotaan esseessä.h

Jopa kahden vuoden opintojen jälkeen kandintutkinto saattaa olla suoritettu ja samaan aikaan saa tutkinnon myös ulkomailta. Englanninkieli vahvistuu ammattimaiseksi, ja nuori alkaa opetella verkostointia aikuisten maailmassa jo ensimmäisistä viikoista alkaen.

Intinkin voisi aloittaa tammikuussa, kun valmistuu, niinkuin näyttää käyvän joka tapauksessa.

Koulutukseen tehtävä investointi ei myöskään ole vanhemmille lahjaveron alainen.

Luulenpa, että voin nukkua yöni rauhassa.

Katariina

Lue lisää vanhempien sivuilta.

Katariina Nuotio

Kommentit

Vastaa