Viisi pahinta virhettä kun pääsykokeessa ei tärppää

Jäitkö ilman paikkaa pääsykokeessa? Älä sorru yleisimpiin virheisiin ajattelemalla:

 

”Menen vuodeksi töihin”

Työkokemuksen hankkiminen on hyvä juttu. Sen eteen ei kuitenkaan kannata riskeerata korkeakoulututkintoa, koska tutkinnon hankkimisella on niin suuri tuloja nostava ja urakehitystä edistävä vaikutus. Varmista ensin opiskelupaikka ja mene vasta sitten töihin.

”Pidän välivuoden”

Välivuoden pitäminen lisää dramaattisesti todennäköisyyttä, että tutkintoa ei tule koskaan hankittua. Hanki ensin opiskelupaikka ja pidä välivuosi vaikka kahden vuoden kuluttua valmistuttuasi kauppatieteen kandidaatiksi.

”Pyrin vuoden päästä uudestaan”

Valtion korkeakouluun pääseminen ensimmäisellä pyrkimiskerralla kerralla on toimiva vaihtoehto. Jos ensimmäisellä kerralla ei kuitenkaan tärppää, ei kannata jäädä odottelemaan uusia yrityksiä tietämättä montako vuotta niissä tosiasiassa vielä kuluu. Aloittamalla sen sijaan opinnot HELBUSissa tänä syksynä saat varmasti tutkinnon ja voit hakea valtion yliopistojen maisterin ohjelmiin nopeimmillaan jo kahden vuoden päästä.

”Uskon pääsykoemenestyksen kertovan minusta jotain”

Moni ajattelee, että hänen on todistettava jotain pärjäämällä pääsykokeessa. Valitettavasti pääsykoemenestys ei todista mitään. Turun yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa todettiin, että pääsykoe ei ennusta henkilön opiskelumenestystä lainkaan. (Pääsykoepisteiden ja opintojen arvosanojen välinen korrelaatio todettiin tutkimuksessa nollaksi tai jopa hieman negatiiviseksi.) Kun pääsykoe ei siis mittaa edes kykyä opiskeluun, se ei ennusta millään tavalla myöskään henkilön kykyä toimia liike-elämässä.

”Käyn nyt intin alta pois”

Asevelvollisuuden suorittaminen ennen opiskelupaikan varmistamista johtaa lähes varmasti kahteen välivuoteen. Ensimmäinen menee armeijassa ja koska sinä aikana ei pysty lukemaan pääsykokeeseen seuraa tästä myös toinen välivuosi. Opiskelupaikka kannattaa aina varmistaa ennen armeijan aloittamista.

Hoida asia alta pois nyt ja täytä hakulomake heti! Teemme valintapäätöksiä koko ajan ja sinulla saattaa olla opiskelupaikka jo ensiviikolla! Katso hakuohjeet täältä.

 

Kari Jääskeläinen

Kommentit

Vastaa