Mikä on paras investointi nuoren tulevaisuuteen?

Tiesitkö, että suorittamalla yliopistotutkinnon kauppatieteissä suomalainen tienaa uransa aikana noin puolimiljoonaa euroa enemmän nettopalkkaa verrattuna siihen vaihtoehtoon, että ei opiskelisi? Korkeakouluun ohjaaminen on siis yksi parhaista taloudellisista päätöksistä, jonka vanhempi voi lapsiaan ja nuoriaan kasvattaessa tehdä.

Entäpä jos valtion yliopistojen opiskelijavalintakriteerit eivät suosi hakijaa?

Suomalainen korkeakoulujärjestelmä on ilmainen, mutta siinä on useita valtiovallankin toimesta tunnustettuja epäkohtia. Sisäänpääsyyn menee keskimäärin useita vuosia ja myös opiskelutahti on verkkainen. Suomalaiset opiskelijat valmistuvat maistereiksi keskimäärin 29 vuotiaina.

Vielä suurempi ongelma on epävarmuus ”ilmaisen” paikan saamisesta. Monesta pyrkimiseen käytetystä vuodesta huolimatta opiskelupaikan saaminen ei ole lainkaan varmaa. Kuten moni on varmasti mielessään ajatellutkin, valtionyliopistojen opiskelijavalintakriteerit eivät välttämättä tunnu edes oikeudenmukaisilta. Turun kauppakorkeakoulussa tehdyn tutkimuksen mukaan pääsykoemenestys ei itseasiassa ennustanut lainkaan opiskelijan arvosanoja tai valmistumisnopeutta.

Lisäksi on hyvä huomata, että ilmaisen paikan odottelulla on myös oma hintansa. Jokainen vuosi, joka pyrkimiseen kuluu, maksaa aloituspalkan viivästymisellä mitattuna noin 36.000 euroa. Jos mittarina käytetään uran viimeistä vuotta, kustannus on vähintään kaksinkertainen. 

Kauanko tässä oravanpyörässä kannattaa pyöriä tai kannattaako siihen lähteä ollenkaan?

Suomessakin on nyt tarjolla kansainvälinen opiskeluvaihtoehto, jossa suurin osa hakijoista pääsee suorittamaan kauppatieteiden yliopistotutkinnon, jopa aikaisemmista arvosanoista riippumatta.

HELBUS Helsinki School of Businessin ja University of Northampton Helsingissä toimivaan englantilaiseen kauppatieteiden kandidaatin ohjelmaan sisäänpääsy on helpompaa kuin valtion yliopistoihin. Vastapainoksi opintosuoritusten laatua valvotaan tiukemmin kuin missään suomalaisessa yliopistossa. HELBUSin opiskelijoiden opinnäytteet tarkastetaan kolmessa eri portaassa. Ensin ne tarkastaa kurssin opettaja. Sitten kurssin opettajan työn tarkastaa HELBUSin sisäinen tarkastaja. Lopuksi Englannista tuleva ulkopuolinen tarkastaja tarkistaa pistokokein opinnäytteitä. Jos yksikin opinnäyte todetaan vaikkapa liian lepsusti arvioiduksi, koko vuosikurssi tekee kyseisen tehtävän uudestaan. Eli vaikka opiskelijamme ovat tietyssä mielessä asiakkaitamme, niin tämä ei pääse millään tavalla vaikuttamaan esimerkiksi arvosanojen laatuun.

HELBUSin ja University of Northamptonin tutkinnolla työllistyy hyvin

Työmarkkinoilla ulkomaiset tutkinnot ovat työnantajille jo hyvinkin tuttuja, sillä jo 8000 suomalaista opiskelee ulkomaista tutkintoa. HELBUSista valmistuneet ovat työllistyneet hyviin työpaikkoihin tunnettuihin yrityksiin kuten Elisa, EY, ExxonMobil, Hewlett Packard, If, Mandatum Life, Nordea, OP Ryhmä, S-Pankki sekä lukuisiin pienempiin yrityksiin.

University of Northamptonin kandidaatintutkinto maksaa HELBUSissa yhteensä 28 230 euroa. Opintojen aikana opiskelija ehtii saamaan opintotukia ja opintolainoja noin 20 000 euroa. Kun lukukausimaksua vertaa sen tuottoon, on vaikeaa löytää parempaa tuottoa tarjoavaa sijoituskohdetta.

Olisiko ulkomainen tutkinto oman perheesi tilanteeseen sopiva ratkaisu?

Katso lisää HELBUSin ja University of Northamptonin kauppatieteiden kandidaatin tutkinnosta täältä!

Kari Jääskeläinen

Kommentit

Vastaa