Hakeminen

Kauppatieteiden maisteriohjelmaan (MBA) hakeminen on HELBUSissa tehty mahdollisimman helpoksi. Tärkein valintakriteeri on vahva motivaatio kohtuullisen englanninkielentaidon lisäksi. Hakeminen kauppatieteen maisteri- eli MBA-ohjelmaan tapahtuu sähköisen hakujärjestelmän kautta. Voit hakea, jos sinulla on jo alempi korkeakoulu- tai ammattikorkeakoulututkinto (tai omaat esimieskokemusta ja esim. budjetti tai myyntivastuuta). Hakulomakkeen kohdassa valitse ohjelma, valitse maisteriohjelma. Täytä hakemus ja lataa vaaditut liitetiedostot. Voit tallettaa hakemuksesi ja palata täyttämään sitä myöhemmin. Kun hakemuksesi on valmis, paina Lähetä-kuvaketta ja saat vahvistusviestin, että hakemuksesi on tullut perille.

Vastaanotamme hakemuksia ja teemme opiskelijavalintoja ympäri vuoden, joten sinun kannattaa lähettää  hakemuksesi meille heti, kun tiedät haluavasi hakea. Hakemuksessa voit kertoa, milloin haluat aloittaa opintosi. Viimeiset hakupäivät syksyn ja kevään aloituksiin voit tarkistaa täältä.

Seuraava aloitusajankohta on toukokuussa 2024 ja viimeinen hakupäivä siihen on suomalaisille ja EU-kansalaisille on 28.4.2024.  Tarkista muiden aloitusten viimeiset hakupäivät täältä.

Hakemukseen vaadittavat liitteet

CV:n, motiovaatiokirjeen ja suosituskirjeen tulee olla englanniksi, koulu- ja korkeakoulutodistuksia ei tarvitse englanniksi.

 1. Motivaatiokirje

Kirjoita MBA-ohjelman hakemukseesi myös englanninkielinen motivaatiokirje (personal statement). Suositeltava pituus on noin yksi A4 sivu. Motivaatiokirjeessä kerrot miksi haluat opiskella juuri tämän tutkinnon, ja kertoa siitä miten koet että tutkinto hyödyttää sinua tulevaisuudessa, ja sitä miksi juuri sinä olisit hyvä opiskelija tähän ohjelmaan. Motivaatiokirjeen tulee antaa kuva englannin kielen taidostasi, joten panosta oikeinkirjoitukseen, hyvään kielioppiin ja selkeään rakenteeseen.

  • Älä kopioi toisten kirjoittamia kirjeitä tai löytämiäsi valmiita kirjeitä netistä. Älä myöskään käytä tekoälytyökaluja kirjeen kirjoittamiseksi, sillä motivaatiokirjeen tulee omin sanoin kuvata juuri sinun yksilöllistä tilannettasi. Tekoälyn tuottama teksti on varsin helppo identifioida verrattuna hakijoiden itsensä kirjoittamiin kirjeisiin. Jos kopiointi tulee ilmi, hakemuksesi hylätään tai opinto-oikeutesi saattaa päättyä siihen ilman erillistä varoitusta. Kirjeen on oltava itse kirjoitettu.

Täältä löydät yksityiskohtaisemmat ohjeet kirjeen kirjoittamista varten.

 2. Todistukset aiemmista opinnoista

Liitä hakemukseesi opintosuoritusote ja tutkintotodistus alemmasta korkeakoulututkinnosta. Jos sinulla ei ole alempaa korkeakoulututkintoa, voit hakea jos sinulla on ollut esimiesvastuuta ja liiketoiminta- tai budjettivastuuta. Liitä mukaan englanninkielinen CV:si, josta käyvät ilmi esimieskokemus ja tehtäviin liittynyt taloudellinen vastuu.

3. Suosituskirje

Sinulla tulee olla suosituskirje, joka voi olla esimerkiksi esimieheltäsi, opettajaltasi, asiakkaalta, kollegalta tai muulta henkilöltä, joka pystyy arvioimaan soveltuvuuttasi MBA opintoihin. Kirjeen tulee olla allekirjoitettu ja antajansa organisaation virallisella kirjepohjalla. Hakulomakkeessa on ohjeet suosituskirjeen toimittamisesta. 

4. CV

Jos haet ohjelmaan työkokemuksesi perusteella, olet valmistunut alemmalla korkeakoulututkinnolla yli 10 vuotta sitten tai tutkintosi on joltain muulta alalta kuin kauppatieteistä, liitä mukaan myös englanninkielinen CV:si. CV:n tulisi kuvailla työkokemustasi yksityiskohtaisesti kiinnittäen erityistä huomiota mahdolliseen johtamis- ja esimieskokemukseesi, vastuualueisiin ja työtehtäviisi.

5. Todistus englanninkielen taidosta

Englanninkielen taidon voi osoittaa seuraavilla tavoilla:

  • Ylioppilaskirjoituksissa kirjoitettu pitkän englannin arvosana C tai parempi.
  • Englanniksi suoritettu aiempi tutkinto.
  • IELTS (Academic and General Training) testin tai TOELF (iBT) testi.

Testeistä tarvittavat minimipisteet ovat:

IELTS (Academic and General Training): 6.5 overall (minimum of 6.0 in writing and 5.5 in each other section)

TOEFL (iBT): 88 overall (minimum score: Listening – 17, Reading – 18, Writing – 17, Speaking- 20)

IELTS tai TOEFL testit voi ottaa melkein milloin tahansa kotona tehtävänä etäversiona. (IELTSin voi myös ottaa muutaman kerran kuukaudessa Helsingissä Finnbritin järjestämässä tilaisuudessa.) 

Kotona tehtävään IELTS etätestiin voi ilmoittautua tästä. Katso saman tien vapaat ajat!

Kotona tehtävään TOEFL testiin voi ilmoittautua tästä. Katso täältäkin vapaat ajat saman tien!

Jos haluat tehdä testin Helsingissä FinnBritin tiloissa, testiin voi ilmoittautua tästä. Katso vapaat ajat heti, sillä testiin kannattaa ilmoittautua nopeasti, tilaisuudet myydään yleensä loppuun!

Testeissä on aikarajoite, joten tehtäviä kannattaa harjoitella jonkin verran, ettei aikaa hukkaannu vastaustekniikan opetteluun. Ilmoittautumissivuilta löytyy myös linkkejä harjoitustesteihin, joita kannattaa siis kokeilla ennen varsinaista testiä.

Kokeile IELTS testin harjoitusversioita saman tien täältä, niin tehtävien luonne jää jo työstymään alitajuntaasi!

Kauppatieteen maisteriohjelmaan hakeminen on ensimmäisiä askeleita kohti uutta tulevaisuuttasi. Hakeminen ei sido sinua mihinkään, joten hakemus kannattaa tehdä, jos ajatus MBAsta tuntuu yhtään kiinnostavalta.

TallennaTallenna

TallennaTallenna

TallennaTallenna