Mikä yhdisti Tavastiaklubia, HELBUSia ja University of Northamptonia jo 30 vuotta sitten?

Don’t Leave Me This Way ja Never can say Goodbye -hiteistään tunnetulla Communardsilla oli toukokuussa 1987 keikka Helsingissä. En tuolloin vielä tiennyt bändistä oikeastaan mitään, mutta konsertti kiinnosti, sillä aiheutti jo etukäteen kohua. Konserttia pidettiin jopa mahdollisena skandaalina, sillä Suomessa ei oltu totuttu avoimesti homoseksuaaleihin henkilöihin.

Suomi oli tuohon aikaan hyvin erilainen maa. Kaupat menivät kiinni lauantaina klo 14.00 ja aukesivat seuraavan kerran maanantaiaamuna. Ravintoloissa loppui tarjoilu yöllä puoli yksi. ”Yökerhoissa” sai tarjoilla puoli kahteen. Myöskään homoseksuaalisuudesta ei sopinut kertoa avoimesti. Ainoa suomalainen, jonka tiesin homoksi, oli Moniseur Mosse. (Village Peoplea kylläkin digattiin vauvasta vaariin, mutta kukaan ei tainnut ymmärtää nahka-asujen ja univormujen piilomerkitystä.)

Olin tuolloin mukana opiskelijapolitiikassa ja yksi harrastuksen eduista oli vapaakortti Tavastiaklubille. Niinpä päätin mennä konserttiin. Muistan vieläkin, miten pälyilin epävarmana ympärilleni konserttiyleisön joukossa ja mietin, että leimaantuukohan tässä pahastikin. Konsertti lähti aikanaan käyntiin ja tykkäsin musiikista niin kovasti, että ostin myöhemmin bändin levynkin.

Muutamaa vuotta myöhemmin bändi hajosi ja laulaja Jimmy Somerville siirtyi soolouralle. Bändin toinen avainhenkilö, kosketinsoittaja Richard Coles, ryhtyi opiskelemaan papiksi. Tänä päivänä Richard Coles on Englannissa laajalti tunnettu. Hän toimii Northamptonin kreivikunnassa sijaitsevan Finedonin kirkkoherrana. Lisäksi hän isännöi BBC:n Radio 4llä esitettävää tosielämän tarinoita välittävää Saturday Live showta: Coles esiintyy myös säännöllisesti BBC television Uutusvuodon englantilaisessa versiossa Have I got News for you.  

Englantilaisissa yliopistoissa kanslerin titteli annetaan usein kuninkaalliselle tai jollekin muulle ansioituneelle julkisuuden henkilölle. Varakansleri eli vice-chancellor on sitten se henkilö, joka todellisuudessa vastaa yliopiston operatiivisesta johtamisesta.

Yhteistyöyliopistomme University of Northamptonin edustajat kävivät jokin aika sitten täällä Suomessa meitä tapaamassa. Tällöin puheeksi tuli myös heidän kanslerinsa. Northamptonin edustajat kertoivat kansleri Richard Colesin olleen nuoruudessaan mm. popmuusikko. Mieleen alkoi tulla muistikuvia ja pienen googlailun jälkeen palaset loksahtivat kohdalleen. Toden totta – tiemme Richard Colesin kanssa olivat kohdanneet Tavastia klubilla jo 30 vuotta ennen kuin kumpikaan meistä tiesi korkeakoulun johtamisesta mitään.

Richard Coles on tuo rillipää, hyppii videolla kosketinsoittimen takana. En malta odottaa, että pääsen tutustumaan häneen tulevilla Northamptonin reissullamme.

Kari Jääskeläinen

Kari Jääskeläinen

Kommentit

Vastaa