MBA

Tiesitkö, että MBA voi Suomessa tarkoittaa kolmea eri asiaa?

Johtuen Suomen yliopistolainsäädännöstä, MBA voi Suomessa itseasiassa tarkoittaa kolmea erilaista koulutuskokonaisuutta. Mitä eroa on sillä, suorittaako MBA-ohjelman valtionyliopistossa, ammattikorkeakoulussa vai ulkomaisessa yliopistossa?

Suomalaisten valtionyliopistojen MBA-ohjelmat

Useassa suomalaisessa valtionyliopistossa on nykyisin MBA-ohjelma. Valtionyliopistoissa suoritettuja MBA-ohjelmia tutkintoina vaan täydennyskoulutuksena. Tämä ei ole kannanotto ohjelmien laatuun vaan asia johtuu aikoinaan tehdystä poliittisesta päätöksestä.

MBA-ohjelmat tulivat Suomeen 1980-luvun alussa, kun HELBUSin perustaja isäni Veikko Jääskeläinen perusti Helsingin kauppakorkeakouluun (nykyisin Aalto) silloin Suomen ensimmäisen MBA-ohjelman. Koska ohjelmassa oli jo tuolloin lukukausimaksut, ei sen ajan poliittiseen kulttuuriin istunut tunnustaa MBAta ylemmäksi korkeakoulututkinnoksi, vaan se määriteltiin täydennyskoulutukseksi.

Tämä pätee vielä tänä päivänäkin kaikkien suomalaisten valtionyliopistojen MBA-ohjelmiin. 

Ammattikorkeakoulujen MBA-tutkinnot

Liiketaloustieteen alalla ammattikorkeakoulussa suoritettu ylempi ammattikorkeakoulututkinto käännetään joskus englanniksi muotoon MBA. Eli MBA voi tarkoittaa myös tätä. 

Ulkomainen MBA tutkinto

Esimerkki ulkomaisesta MBA-tutkinnosta on HELBUSissa suoritettava University of Northamptonin MBA-tutkinto. Englantilaisissa yliopistoissa MBA on ylempi korkeakoulututkinto (maisterin tutkinto) samaan tapaan kuin M.Sc. tutkinnotkin. 

Lisää tietoa aiheesta löytyy englanninkieliseltä sivustoltamme.

Kari Jääskeläinen

Kari Jääskeläinen

Kommentit

Vastaa