Miksi maksullinen yliopistotutkinto tulee ilmaista edullisemmaksi?

Oletko joskus miettinyt mahdollisuutta suorittaa yliopistotutkinto maksullisessa yliopistossa, mutta jättänyt idean toteuttamatta johtuen lukukausimaksujen suuruudesta?

Oletko koskaan tullut verranneeksi maksullisen tutkinnon ja ilmaisen tutkinnon todellisia kustannuksia?

Tulos saattaa yllättää, sillä maksullinen koulutus tulee nopeutensa ansiosta edullisemmaksi verrattuna jopa siihen vaihtoehtoon, että aloittaisit samaan aikaan ilmaisessa valtion korkeakoulussa.

Ajatellaan, että pääset ensimmäisellä yrittämällä sisään ilmaiseen valtion korkeakouluun. Silloin edessä on nopeimmillaankin viiden vuoden opinnot maisteriksi. Jos sen sijaan aloitatkin syksyllä HELBUSissa, voit valmistua kandidaatiksi kesälukukausien ansiosta kahdessa vuodessa ja englantilaiseen kolmen lukukauden mittaiseen maisterin tutkintoon (MBA) vuotta myöhemmin. Kustannukset ovat tällöin 28.300 euron lukukausimaksut kandidaatin tutkinnosta ja 11.600 euron lukukausimaksu maisterin tutkinnosta eli yhteensä 39.830 euroa.

Tällöin työurasi alkaa kaksi vuotta aikaisemmin kuin ilmaisessa vaihtoehdossa. Jotta yhteensä 39 830 euron lukukausimaksut maksaisivat itsensä takaisin, täytyisi HELBUSin kautta valmistuvan tienata noina kahtena vuonna vähintään 1.800 euron bruttopalkka kuukaudessa. Mitä luulet, onnistuisitko sinä siinä?

Ero maksullisen tutkinnon eduksi käy vielä suuremmaksi, jos pääsykokeessa ei onnistu heti ensimmäisenä vuonna. Ja kaikkein kalleimmaksi käy sellainen vaihtoehto, että ei hanki korkeakoulutusta lainkaan. Korkeakoulutuksen hankkiva tienaa uransa aikana verojen jälkeen 300.000 – 500.000 euroa enemmän nettopalkkaa kuin ei korkeakoulutettu.  

Miten sitten rahoittaa opinnot? Yksi vaihtoehto on opintolaina. Ensi syksystä lähtien HELBUSin opintoihin on saatavissa opintoraha ja opintolaina kaikille vuosille ensimmäisestä vuosikurssista alkaen.

Nämä laskuesimerkit selittävät, miksi jo noin 8000 suomalaista opiskelee parhaillaan ulkomaista korkeakoulututkintoa. Huomattava osa heistä opiskelee maksullisissa ohjelmissa. Itseasiassa Suomen käytäntö ilmaisesta yliopistokoulutuksesta on maailmalla poikkeuksellinen tapa järjestää koulutus. Maailman kymmenestä parhaasta yliopistosta yhdeksän on yksityisiä ja kaikissa kymmenessä niistä on lukukausimaksut.

Ulkomaisella tutkinnolla työllistyy hyvin

Seuraavaksi esiin nousee tietysti kysymys, miten hyvin ulkomaisella tutkinnolla työllistyy Suomessa. Selvitimme taannoin HELBUSin kaikkien aikojen ensimmäisen vuosikurssin työllistymistä kandidaatin tutkinnon jälkeen. Heistä kaikki olivat työllistyneet tai jatkoivat opintojaan maisterinohjelmassa. Yksi omassa yrityksessä työskentelevä ilmoitti etsivänsä uusia haasteita. Alla tehtävänimikkeet, joilla valmistuneet olivat tuolloin töissä:

  • Talouspäällikkö
  • Myyntipäällikkö
  • Tutkija
  • Asiakaspalveluvastaava
  • Myyntineuvottelija
  • Projektikoordinaattori

Kaikista University of Northamptonin valmistuvista opiskelijoista yli 90 prosenttia työllistyy tai jatkaa ylempään yliopistotutkintoon kuuden kuukauden kuluessa valmistumisesta.

Englantilaisten tutkintojen laadunvalvonta on tiukkaa

Toinen usein esiin nouseva kysymys on, että pääseekö maksullisista opinnoista helpommin läpi kuin perinteisestä. Ei pääse. Itseasiassa sekä opiskelutahti että opintojen laadunvalvonta ovat tiukemmat kuin valtion yliopistoissa. HELBUSissa 1 ja 2 vuoden opiskelijoille järjestetään opetusta 180 päivää vuodessa, mikä on huomattavasti enemmän kuin valtion yliopistoissa. HELBUSin luennoilla on myös läsnäolopakko.

HELBUSissa opintosuorituksia ja niiden arvostelua valvotaan erittäin tiukasti. Opinnäytteet arvioidaan ensin kyseisen kurssin opettajan toimesta. Sen jälkeen tämä arviointi tarkastetaan HELBUSissa ensin sisäisesti ja sitten vielä puolen vuoden välein ulkopuolisen Englannista tulevan tarkastajan toimesta.

Kuten edellä todettiin, jo 8000 suomalaista opiskelee ulkomaista korkeakoulututkintoa. Mieti voisiko se olla myös sinun vaihtoehtosi!

Kari Jääskeläinen

Kommentit

Vastaa