Miksi ryhdyin koulutusyrittäjäksi ja perustin HELBUSin?

Olin noin seitsemänvuotias kun ensimmäisen kerran koin yrittäjyyteen liittyvää iloa ja intoa. Vietimme kesälomaa Puruveden rannalla ja äitini lupasi minulle 50 penniä jokaisesta viilikupillisesta, jonka poimisin täyteen mustikoita. Innostuin haasteesta niin kovasti, että äitini joutui lopulta irtisanomaan sopimuksemme sen käydessä hänelle liian kalliiksi.

Sittemmin elämääni on kuulunut kaikenlaisia provisiopalkkaisia projekteja, mutta vasta paljon myöhemmin, noin 30 vuotiaana, uskalsin heittäytyä kokopäivätoimiseksi yrittäjäksi. Olin tuolloin töissä dokumenttielokuvia tuottavassa yhtiössä ja aikeissa viimeistellä graduni Taideteolliseen korkeakouluun.

Sain idean tehdä gradustani konsultointiprojekti suuryrityksille. Soitin yrityksiin ja kysyin haluaisivatko ne rahoittaa tuolloin paljon puhuttuun interaktiiviseen televisioon liittyvää graduani. Sonera, Nokia, MTV, Veikkaus ja Raha-automaattiyhdistys ostivat gradun lopputulokset ennakkoon kukin 13.000 markalla. Pääsin tuolla rahalla kiertämään maailmalla alan konferensseissa ja gradustani tuli näin samalla yrittäjäurani ensimmäinen tuote. Tästä alkoi interaktiiviseen televisioon ja myöhemmin Internettiin liittyvä konsultointiurani.

Noin 10 vuotta myöhemmin, vuonna 2002 isäni Veikko Jääskeläinen päätti jäädä lopullisesti eläkkeelle Helsingin kauppakorkeakoulusta, jossa hän oli toiminut mm. rehtorina. 90-luvun lopussa Kauppakorkealla oli ollut haasteena saada riittävästi vaihto-opiskelupaikkoja Aasiasta ja Veikko oli ratkaissut ongelman hänelle ominaiseen tapaan suoraviivaisesti. Kun kahdenvälisiä suhteita ei alkanut aasialaisten koulujen kanssa syntymään, Veikko päätti perustaa Malesian Kuala Lumpuriin Kauppakorkealle oman koulun. Tuohon MIBP (Malaysia International Business Program) -nimiseen ohjelmaan saivat osallistua kaikki halukkaat lukukausimaksua vastaan.

Kun Veikko oli jäämässä eläkkeelle, Kauppis ei enää halunnut jatkaa MIBP ohjelman pyöritystä ja oli aikeissa lopettaa sen. Tarjouduimme Veikon kanssa tuolloin ottamaan ohjelman hoitoomme omaan hanketta varten perustettavaan Academy Access Oy:öömme.

MIBP ehti palvella suomalaisia opiskelijoita vielä pitkään ja koko sen olemassaolon aikana yli 500 opiskelijaa kävi viettämässä lukukauden Kuala Lumpurissa.

MIBP toimi pitkälti samaan tapaan kuin HELBUS Helsinki School of Businesskin toimii tänä päivänä. Kurssit oli pakattu 3 viikon mittaisiksi moduuleiksi ja opetuksessa keskityttiin aina yhteen aiheeseen kerrallaan, kunnes kolmen viikon päästä paikalle saapui uusi professori ja kurssi vaihtui.

Jossain vaiheessa aloimme Veikon kanssa miettiä, että kun tässä osataan pyörittää yhden lukukauden mittaista ohjelmaa, ei harppaus kokonaisen tutkinnon tarjoamiseen olisi enää kovin suuri. Pyörittelimme asiaa mielessämme useamman vuoden, kunnes vuonna 2011 silmiin sattui Puolassa järjestettävän yksityisten yliopistojen konferenssin mainos. Ajattelin, että tuonne mennään.

Seminaari avasi silmät. Puolassa (joka oli tullut markkinatalouden piiriin yli 50 vuotta Suomen perässä) toimikin tuolloin jo noin 800 yksityistä yliopistoa. Lisäksi yksi seminaarin puhujista näytti kalvon, jossa todettiin: Yhdeksän maailman kymmenestä parhaasta yliopistosta on yksityisiä ja kaikissa kymmenessä on lukukausimaksut.” Ymmärsin, että tapa jolla Suomessa oli tähän asti tarjottu korkeakouluopetusta, ei ollut maailmalla valtavirtaa vaan itseasiassa hyvin poikkeuksellinen järjestely.

Samaan aikaan myös Suomen mediassa kirjoiteltiin suomalaisen korkeakoulutuksen haasteista. Opiskelijat valmistuvat huomattavan paljon myöhemmin (keskimäärin 29 vuotiaina) kuin kilpailijamaissa. Syynä oli (ja on edelleen) pyrkimiseen kuluvat hukkavuodet sekä opintojen hidas eteneminen vielä niiden käynnistyttyäkin.

Näimme Veikon kanssa nopeasti, että markkinoilla on pakko olla tarve vaihtoehtoiselle tavalle opiskella ja otimme tavoitteeksi käynnistää oman kauppakorkeakoulun syksyllä 2012. Syyskuussa neljätoista rohkeaa opiskelijaa sitten aloittikin kanssamme uudessa kauppakorkeakoulussamme. Sittemmin HELBUSin tarjonta on kasvanut kattamaan kokonaiset kandidaatin ja maisterin tutkinnot ja nykyisin jo yli 50 opiskelijaa aloittaa vuosittain opintonsa HELBUSissa.

Elämä ei ole sen jälkeen ollut tylsää. Koska olemme alan ensimmäinen suomalainen toimija, olemme saaneet yhdessä viranomaisten kanssa määritellä yksityisen koulutustarjonnan roolia ja asemaa Suomessa. (Tässä on vielä paljon tehtävää.)

Parasta koulutusyrittäjyydessä on kuitenkin ollut nähdä, miten tärkeä asia tämä on opiskelijoillemme, heidän perheilleen, valmistuneiden työnantajille sekä opettajillemme ja henkilökunnallemme. Harvassa ammatissa saa vaikuttaa ihmisen tulevaisuuteen ja elämään näin paljon ja näin hyvään suuntaan.

Kari Jääskeläinen

Kari Jääskeläinen

Kommentit

Vastaa