Miten käynnistät minkä tahansa projektin viidessä sekunnissa?

Miten käynnistät minkä tahansa projektin viidessä sekunnissa?

Miten käynnistät minkä tahansa projektin viidessä sekunnissa?Törmäsin taas mainioon kirjaan, Mel Robbinsin Five Second Ruleen. Kirjassaan Robbins kertoo miten hän onnistui muuttamaan koko elämänsä keksimänsä viiden sekunnin säännön avulla. Robbins on käyttänyt sääntöä taloustilanteensa, uransa, avioliittonsa, tuottavuutensa ja jopa vanhemmuutensa parantamiseen. Säännön avulla Robbins sai taloutensa kuntoon, hänet rekrytoitiin CNN:n ja Success Magazinen tiimeihin ja hän on nyt yksi maailman kysytyimmistä puhujista.

Sääntö on myös saanut Melin vaimentamaan hänen itse itseensä kohdistamansa epäilyt ja saanut hänet uskomaan ideoihinsa. Melin kehittämää sääntöä käytetään nyt myös maailman suurimmissa yrityksissä tiimien sitouttamisessa, myynnin kasvattamisessa ja uusien tuotteiden innovoinnissa.

Kuten monesti hyvien tekniikoiden kohdalla, tämäkin sääntö syntyi keksijänsä omasta tarpeesta vuonna 2009. Mel oli tuolloin 41 vuotias ja hänellä oli ongelmia raha-asioissa, töissä ja avioliitossaan ja hän tunsi itsensä uupuneeksi saman tien aamulla herättyään. Vaikka Mel tiesi tarkkaan, mitä hänen pitäisi tehdä ongelmiensa korjaamiseksi, hän ei vain saanut vaadittuja asioita tehdyksi. Monet asioista olisivat olleet pieniä juttuja, kuten herätä aiemmin aamulla, olla ystävällisempi puolisolleen, ottaa ystävien apua vastaan, käyttää vähemmän alkoholia ja pitää itsestään parempaa huolta. Kuten me kaikki laihduttajat tiedämme, muutoksen aikaansaamiseen ei riitä pelkästään se, että tietää, mitä pitäisi tehdä.

Robbins kertoo ihailtavan suorasti elämänsä haasteista. Ennen ryhtiliikettään Melillä oli tapana turruttaa ongelmansa alkoholilla ja hän unelmoi elämästä, jossa kaikki olisi kunnossa, herätäkseen vain seuraavana aamuna karuun todellisuuteen: rahattomuuteen, alkoholiongelmaan ja riitaisaan avioliittoon. Kirjassaan hän kertoo kuinka sama kaava toistui päivästä toiseen. Mel päätti aina iltaisin, että huomenna kaikki muuttuisi ja hän laittaisi elämänsä raiteilleen. Toiveikkaana hän laittoi kellon soimaan kuudeksi aamulla ja nukahti tämä visio mielessään. Aamulla hän ei kuitenkaan tuntenut enää olevansa ”Uusi Mel” vaan hän tunsi itsensä edelleen ”Vanhaksi Meliksi”. Viidessä sekunnissa hän onnistui puhumaan itsensä irti kaikista edellisen illan hyvistä aikomuksista ja painaakseen vain torkkunäppäintä.

Negatiivinen kierre jatkui kunnes eräänä iltana Mel näki televisiossa kuvaa raketin laukaisusta ja sen yhteydessä kuuluisan lähtölaskennan 5-4-3-2-1. Mel kertoo päättäneensä kokeilla lähtölaskentaa seuraavana aamuna. ”Ammun itseni sängystä kuin raketin.”

Seuraavana aamuna kello soi jälleen mutta Mel tunsi itsensä yhtä voipuneeksi kuin aikaisempinakin aamuina. Oli talvi ja ulkona oli kylmää ja pimeää. Mel ei halunnut nousta sängystä. Hän kyllä muisti idean lähtölaskennasta mutta se tuntui nyt typerältä. Tällä kertaa Mel kuitenkin teki jotain, mitä hän ei ollut koskaan aiemmin kokeillut. Hän jätti tunteensa huomioimatta. Hän ei edes ajatellut. Mel vain teki, mitä oli päättänyt. Hän alkoi laskea viidestä yhteen ja kun hän pääsi yhteen, hän hyppäsi sängystä ylös. Robbins kertoo, että näin hän keksi teeman kirjaansa, joka lopulta saavutti 20 viikkoa Amazonin parhaimpien myyvien kirjojen listalla.

Tekniikka kuulostaa lukijasta ehkä liiankin helpolta ja myös Mel yllättyi siitä, että näin typerä ja yksinkertainen temppu toimi. Aluksi hän ei tiennyt miksi tekniikka toimi, se vain toimi. Myöhemmin asioihin perehdyttyään Robbins sai selville, että takaperin laskeminen katkaisee aivoihin juurtuneen vanhan ajattelumallin ja kohdistaa huomion uuteen suuntaan. ”Kun laitat kehosi fyysiseen liikkeeseen sen sijaan, että jäät miettimään, fysiologiasi muuttuu ja mielesi muuttuu perässä. Kyseessä on ns. käynnistysrituaali, joka aktivoi aivokuoren etuosan ja auttaa siten muuttamaan käyttäytymistä.”

Mel käytti tekniikkaa seuraavana aamuna ja se toimi jälleen. Sitten hän alkoi nähdä kaikkialla tilanteita, joissa uutta sääntöä tarvittaisiin. ”Jos pysähdyin hetkeksikään miettimään jotain tärkeää tehtävää, halvaannuin saman tien. Ei tarvittu kuin viisi sekuntia siihen, että aivoni keksivät tekosyitä jättää tärkeät asiat tekemättä.” Nämä ”rajoittavat uskomukset”ovat itseasiassa sama teema mistä esimerkiksi Tony Robbins (ei sukua Mel Robbinsille) puhuu paljon.

Mel siis huomasi, että meillä on vain viiden sekunnin ikkuna toteuttaa saamamme hyvä idea, ennen kuin aivomme ehtivät keksiä syitä pysähtyä. Melin mukaan tämän viiden sekunnin ikkunan ymmärtäminen muutti kaiken hänen elämässään. Hänen omat ajatuksensa olivat tähän asti olleet hänen elämänsä pahin jarru – viisi sekuntia kerrallaan. 

Tunnistin itseni aika hyvin tuosta jarruteemasta. Projektini eivät ole tyssänneet niinkään vastaantuleviin vaikeuksiin vaan siihen, että omien ajatusteni säikyttämänä en ole edes ilmoittautunut mukaan kilpailuun, jossa vastoinkäymiset pitäisi nujertaa.

Robbins kertoo, kuinka hän antoi itselleen lupauksen: Jos huomaan jotain, mikä tekee elämästäni parempaa, käytän tätä sääntöä riippumatta siitä, miltä minusta tuntuu. Hän alkoi käyttää sääntöä päästäkseen salille, hakeakseen töitä, vähentääkseen juomistaan ja ollakseen parempi äiti ja aviopuoliso. Jos salille lähtö ei huvittanut, Mel laski takaperin viidestä yhteen 5-4-3-2-1 ja lähti vain liikkeelle. Jos teki mieli kaataa itselleen lasillinen, hän laski takaperin ja ykköseen tulleessaan hän laittoi pullon pois kaappiin. Jos teki mieli vastata puolisolle pisteliäästi, hän laski viidestä yhteen ja sanoi sen sijaan jotain kaunista.

Mel kertoo keksintönsä olevan todella tehokas. ”Jo se, että saa itsensä tekemään edes yhden asian, käynnistää myönteisen ketjureaktion omassa tuottavuudessa ja itseluottamuksessa. Ja tästä taas seuraa valtava vapauden ja voimaantumisen tunne.” Psykologi Julian Rotter huomasi jo 1954 ilmiön, jonka mukaan ihminen on sitä onnellisempi, mitä paremmin hän tuntee elämänsä tärkeiden asioiden olevan omassa kontrollissaan. ”Ja tuota kontrollissa olemisen tunnetta ei mikään lisää yhtä tehokkaasti kuin aloitteen tekeminen ja toiminta.”

Mielenkiintoista kyllä, Robbins ei usko lainkaan itsensä motivoimiseen: ”Unohda motivaatio – se on myytti. Sillä hetkellä, kun sinun pitäisi tehdä jotain tärkeää, et tunne itseäsi motivoituneeksi tekemään sitä. Itseasiassa sinua ei huvita tuolloin tehdä mitään. Tarvitset silloin potkun omaan takamukseesi. Ja siiten viiden sekunnin säännön teho perustuu. Se pakottaa sinut toimimaan.”

Ja Robbinsin kirja osoittaa, että viiden sekunnin sääntö todella toimii. Robbins julkaisi viiden sekunnin sääntönsä pitäessään TEDx esitystä aivan toisesta aiheesta. Hän mainitsi säännön vain aivan lyhyesti esityksensä lopussa, eikä edes selittänyt sitä sen kummemmin. Idea otti kuitenkin heti tulta. Melin esitys muuttui viraaliksi ja yli 12 miljoonaa ihmistä on jo nähnyt sen. Ja ennen kaikkea ihmiset alkoivat kokeilla uutta sääntöä. Tähän mennessä yli 100.000 ihmistä yli 80 eri maasta on kirjoittanut Melille kokemuksistaan säännön avulla saavuttamistaan asioista. Monet noista yhteydenotoista ovat päätyneet esimerkeiksi Robbinsin kirjaan.

Myönteisen palautteen valtavan määrän kannustamana Mel Robbins on tutkinut aihetta lisää ja hän on tunnistanut jotain perustavanlaatuista aivojemme toiminnasta: ”Sillä hetkellä kun meidän pitäisi tehdä jotain vaikeaa, pelottavaa tai epävarmuutta aiheuttavaa, me epäröimme. Ja epäröinti on kuoleman suudelma. Jo nanosekunnin epäröinti ehtii käynnistää ajatusprosessin, joka on suunniteltu pysäyttämään meidät. Jos taas onnistut murtamaan tottumuksen epäröidä ja ottaa minkä tahansa askeleen päämäärääsi kohden, tulet hämmästymään miten paljon elämäsi muuttuu.”

Itselleni kirja tuotti hintansa takaisin jo sillä, että sain tekniikan avulla hoidettua yhden asian, johon ei millään olisi huvittanut tarttua.

 

Kari Jääskeläinen

Kommentit

Comments are closed.