Tiedätkö, minne olet matkalla? Entä miten sinne pääsee?

28.11.2018 | Helbus

Työelämä on jatkuvassa murroksessa, media on täynnä intohimoisten menestyjien tarinoita ja elämän tien risteykset ovat täynnä vaihtoehtoja… ihme, että tulevaisuuden suunnittelu voi tuntua työläältä ja jopa ahdistavalta.

Keräsimme yhteen opettajiemme vinkit siihen, miten omaa tulevaisuuttaan voi suunnitella jatkuvasti muuttuvassa maailmassa. Vastaukset ylittävät työympäristön ja ammattiminän rajat; tulevaisuuden tekijöiltä vaaditaan entistäkin kokonaisvaltaisempaa ymmärrystä elämästä. Tulevaisuudessa pärjäävät ne, joilta löytyy halua kehittyä, rohkeutta tehdä virheitä ja uskallusta heittäytyä erilaisiin tilanteisiin.

Pysähdy hetkeksi – oletko matkalle sinne minne haluat?

Muista välillä pysähtyä katsomaan niin sanottua isoa kuvaa. Yritä ymmärtää, kuinka lyhyen ajan projektit vaikuttavat pitkällä tähtäimellä tulevaisuutesi. Katso, kuinka kaikki sinun tekosi yhdistyvät. Muista, että myös takaiskut kuuluvat elämäsi tielle, mutta ne eivät määrää suuntaa. Iso kuva antaa sinulle tarkoituksenmukaisuuden, syyn miksi teet mitä teet. Kun tiedät tarkoituksen teoille, se antaa sinulle motivaatiota jatkaa kohti tavoitteitasi sekä voimia saavuttaa ne.” – Suzana Vasconcelos-Tavares (BA ja MBA-opettaja)

On täysin normaalia, ettei nuorena ole vielä löytänyt ammatillista intohimoa tai selkeää tavoitetta. Yksi yleisimmistä ongelmista opiskelijoideni keskuudessa ympäri maailman on se, että he eivät tiedä mitä tekisivät elämällään. Samaan aikaan media näyttää meille menestystarinoita ihmisistä, jotka tekevät miljoonia tai miljardeja ainoastaan “seuraamalla intohimoaan”. Moni tuntee tässä vaiheessa jäävänsä ulkopuolelle, koska heiltä itseltään ei löydy palavaa intohimoa millään ammatillisella alalla. Tähän minä sanon vain yhden asian – rentoudu. On täysin normaalia, jos et pysty lausumaan yhtään kiinnostuksesi kohdetta päivittäisessä työssäsi, varsinkin kun työura on vasta aluillaan. Kokeile erilaisia asioita ja paranna taitojasi siinä mitä teet. Jos jaksat kehittyä omassa työssäsi, voit ajan myötä löytää siitä uusia kiinnostavia ja hauskojakin puolia.” –Dr. Carolina Kawakubo (BA-opettaja)

Uskalla kehittää itseäsi

Tämä on erittäin tärkeä neuvo – pyri aina kehittymään! Älä ikinä tyydy keskinkertaiseen, erotu joukosta, tiedosta omat heikkoutesi sekä vahvuutesi ja hyödynnä niitä! Käytä niitä kasvamiseen, oppimiseen, kehittymiseen ja saavuttaaksesi haluamasi. Jokaisella on jotakin, mitä he voivat edistää omassa elämässään, perheessään, yhteiskunnassa sekä maailmassa – jokaisen täytyy vaan löytää se jokin. Etsi se oma asia, mitä kohtaan tunnet intohimoista paloa ja pyri tekemään muutos!” –Aaron Hermann (BA-opettaja)

“Yliopistossa opiskelu ei ole ainoastaan teknisen tietämyksen kartuttamista tai erilaisten teorioiden ulkoa opettelua. Se on myös elämäntaitojen harjoittamista. Opiskelijan olisi hyvä löytää itsensä opintojen aikana monenlaisista sosiaalisista tilanteista: osallistumassa keskusteluihin, työskennellä ryhmissä, vierailla eri luokissa sekä muissa sosiaalisissa tilaisuuksissa. Heittäytymällä sosiaalisiin tilanteisiin oppii lukuisia erilaisia tapoja toimia ihmisten kanssa, ja se voi olla myös hauskaa!” –Aaron Hermann (BA–opettaja)

Virheet ovat erinomaisia opettajia – jos on halukas oppimaan

Hyväksy virheet osaksi oppimista, sillä niiltä ihminen ei voi välttyä. Erehdykset ovat erinomaisia opettajia, mutta ainoastaan, jos niistä on halukas oppimaan. Virheestä voi monella tapaa oppia: kun korjaa tehtyä vahinkoa tai ymmärtämällä mikä meni pieleen ja miksi. Näin opitusta virheestä on hyötyä tulevaisuudessa.” – Suzana Vasconcelos-Tavares (BA ja MBA-opettaja)

“On täysin ymmärrettävää, että osa opiskelijoista ovat ujompia tietyissä tilanteissa. Luokkatila on turvallinen ympäristö kysellä ja puhua, jossa opettajat eivät yritä nöyryyttää tai nolata – tarkoitus on nimenomaan auttaa. Tärkeintä on uskaltaa antaa mennä, ja jos sattuu moka, niin sitten se sattuu. Virheet kasvattavat meitä ja niiden avulla me pystymme kasvamaan ja kehittymään.– Dr. Aaron Hermann (BA-opettaja)

Mene ja tutki maailmaa

Matkusta, matkusta ja sitten vielä matkusta lisää. Mainitsinko jo, että kaikkien pitäisi matkustaa? Yliopistovuodet tulevat olemaan monelle kaikista vapainta aikaa elämässä, joten käyttäkää ihmeessä tilaisuus hyväksi nähdä maailmaa ja laajentaa maailmankatsomustanne. Matkustaminen ja ulkomailla eläminen käy entistä vaikeammaksi, kun aletaan perustamaan perhettä ja aikuisten vastuut alkavat kertymään. Matkustaminen avaa myös silmiä – pian huomaat, kuinka onnekas ja etuoikeutettu olet. Olethan sinä syntynyt ja kasvanut yhdessä maailman varakkaimmassa ja kehittyneimmässä maassa.”  –Carolina Kawakubo (BA–opettaja)

Tutki maailmaa ja matkusta paljon! Yritä jokaisella reissulla tutustua paikallisiin, koska tällä tavoin opit arvostamaan eroavaisuuksia, parantamaan kulttuurienvälistä lukutaitoasi sekä kehittämään globaalia ajattelutapaa. Nämä ovat erittäin tärkeitä taitoja, kun ajatellaan tulevaisuutta, jossa taidot ja lahjakkuudet liikkuvat yli maantieteellisten rajojen. Rajoja ylitetään erilaisista syistä tulevaisuuden työmarkkinoilla: niin henkilöstöresurssien, innovaatioiden kuin yrittäjyyden osalta. Erilaiset kokemukset ja niille altistuminen ovat luovuuden ja innovoinnin siemeniä.” –Rosmini Omar (BA–opettaja)

Kaikkein tärkein olet sinä – opi olemaan onnellinen!

Pysy onnellisena! Elämä on täynnä ylä- ja alamäkiä. Vaikka ympäristössämme tapahtuisi mitä tahansa, meidän täytyy kaikkien oppia löytämään sisäinen rauha itsestämme. Meidän täytyy löytää oma tapa palkita itsemme pienistäkin saavutuksista, jotta jaksamme kohti isompaa tavoitettamme. Jos pystymme iloitsemaan elämän pienistäkin asioista, me pystymme säteilemään onnellisuutta myös muihin ihmisiin ympärillämme – niin työ- kuin henkilökohtaisessa elämässämme.”  –Rosmini Omar (BA-opettaja)

“Viimeisimpänä vinkkinä, mutta ei vähimpänä – käytä aikaasi niihin asioihin, jotka ovat sinulle tärkeitä ja tekevät sinut onnelliseksi. Löydä ne asiat, jotka saavat sydämesi laulamaan. Kun löydät ne, niin mene ja tee juuri niitä!” – Suzana Vasconcelos-Tavares (BA ja MBA-opettaja)

Tarvitsetko lisää vinkkejä tulevaisuuden suunnitteluun?

Mistä on hyvät johtajat tehty? Lue HELBUSin opettajan vastaukset täältä. 

Miten pärjätä työelämässä 2020? Kurkkaa tästä, löytyykö sinulta nämä kolme valttikorttia! 

Helbus

Kommentit

Vastaa